De documentaire ‘Neurotypical’ toont diversiteit vanuit mensen met autisme

‘Neurotypical’ een nieuwe documentaire van Adam Larsen die autisme laat zien vanuit het standpunt van mensen met autisme zelf.
Larsen maakte al eerder korte films voor TEACCH (Chapel Hill, NC), een educatief programma van de Amerikaanse overheid voor autisme. Autisme is voor hem geen onbekend gegeven.

Naar eigen zeggen motiveerde zijn eigen weerstand tegen de dubbele standaard die de maatschappij hanteert ten overstaan van autisme, hem om deze film te maken nl. dat men op hardnekkige wijze autisme normaliseert ofwel om het extreme tot in het sensationele te trekken.
Adam Larsen wil een beeld geven van hoe rijk de mensheid is en met deze documentaire wil hij het concept ‘neurodiversiteit’ een plaats geven in de wereld.

De documentaire is te zien vanaf 30 juli tot 29 augustus op de website van POV (Documentaries with a point of view).

Vertrekken vanuit de narratieven van personen met autisme zelf is mijns inziens een van de betere vormen om een ruimer beeld te scheppen. Larsen maakt ook gebruik van de diversiteit bij de mensen met autisme zelf. Niet enkel in leeftijdscategorieën, maar ook de standpunten die ze innemen ten aanzien van ‘de neurotypical’ (de mens zonder autisme).

Het begrip ‘neurodiversiteit’ kan volgens mij nog wel extra duiding gebruiken. Maar voor nu hou ik het even op hoe Larsen hem wil gebruiken en laat bij het bekijken van de documentaire de diversiteit aan narratieven hun werk doen.